Eleverne på FGU Vestegnen var torsdag den 9. marts 2023 inviteret til et særligt event om at klare sig igennem de svære perioder af livet. Dagen bød på hjerteskærende og sande historier fra de modige og ærlige unge fra teatergruppen C:NTACT og også deres egne lærere fra FGU Vestegnen. Målet var at skabe et fællesskab om det, der er svært og at huske alle på, at selvom livet måske ser godt ud for nogle, så gemmer der sig ofte svære perioder og traumer bagved.
Fire unge fortalte modigt deres historier
Teatergruppen C:NTACT, som er en teatertrup, der opsætter forestillinger om sociale problemstillinger med mennesker og deres egne historier, gav FGU Vestegnens elever indblik i hver deres ærlige, svære og meget følsomme historier om f.eks. ensomhed, mobning, psykisk sygdom, angst, selvmordstanker og stofmisbrug. Men også om at finde sig selv, finde fællesskaber og være sårbar, lytte til sig selv og ikke mindst række ud, når man har brug for hjælp.
Teatergruppen består af unge mennesker, der alle selv – og på forskellige måder – har følt sig forkerte, udenfor eller skamfulde. Skuespillerne er ikke skuespillere, men unge, der fortæller deres egne historier om ikke at passe ind. Det er fortællinger om store sår og livslange kampe, men også fortællinger om at finde sig selv og sin plads i forskellige relationer, og især i mødet med andre, der også har det svært. Det handler om den grundlæggende menneskelige trang til at blive set og mødt af andre. Her har alle teatertruppens modige unge fundet et sted at hjælpe andre og samtidig blive hjulpet selv. Som en af medlemmerne i teatertruppen formulerede det:
”Hvis jeg bare kan tale for én anden, der har oplevet det samme som mig og kan relatere til mig og min historie, så hjælper det også mig”.
Jeg ville ikke være mig, hvis ikke jeg havde min historie
Efter forestillingen, som var bygget op som fire historier, fortalt af de unge selv, var der tid til spørgsmål fra salen, og som afrunding på dagen trådte modige lærere og vejledere op og fortalte deres historier om fx mobning, angst, traumer, kropsidealer, stoffer og at flirte med det kriminelle miljø – men også om hver dag at acceptere sin historie og forstå, at alt det, man har oplevet, har formet en som menneske. Den gennemgående pointe for dagen var, at det er altafgørende for mennesker at blive set – og at turde at række ud og få hjælp, når vi mærker, at vi har brug for det.
Med poeten Hjalmar Söderbergs ord kan det siges så enkelt:
One wants to be loved, in lack thereof admired, in lack thereof feared, in lack thereof loathed and despised. One wants to instill some sort of emotion in people. The soul trembles before emptiness and desires contact at any price.
Hjalmar Söderberg