Anna, Peter og Emma-Christine. Foto: Visual Media, FGU Vestegnen Brøndby

Nystartet teateruddannelse håndplukker tre talenter fra FGU Vestegnen i Brøndby

En nystartet talentlinje for unge skuespillere har optaget tre elever fra FGU Vestegnens Musik & Drama-linje i Brøndby. De tre elever har trodset diagnoser, mobning og skolelede og har fundet passion og mål i livet.

Tre dramaelever sidder ved siden af hinanden og smiler

Anna, Peter og Emma-Christine. Foto: Visual Media, FGU Vestegnen Brøndby

Før sommerferien tog FGU Vestegnens afdeling i Brøndby afsked med bl.a. tre dramaelever, som inden længe kan kalde sig en del af en lille udvalgt skare på bare 12 elever, der skal være første årgang på en ny talentlinje for skuespillere på Teater V i Valby.

Anna Lea Colding-Jørgensen (19), Emma Christine Arnold Thomsen (17) og Peter Jacobsen (20), der går på musik- og dramalinjen på FGU Vestegnens afdelingen i Brøndby, har ild i øjnene, når de fortæller om, hvad fremtiden skal bringe. Når sommerferien slutter, skal de alle træde de første skridt på vejen mod at blive professionelle skuespillere, når de skal tage en uddannelse med en kombination af undervisning på Københavns Åbne Gymnasium (KG) og Teater V med målrettet dramaundervisning af professionelle skuespillere og instruktører. Uddannelsen hedder Talent V-KG og tager tre år.

Flere måde at være klog på

Fælles for de tre unge talenter er, at de på hver deres måde har haft en folkeskoletid, der langt fra har været normal. Med en diagnose på autismespektret har Peter altid gået på specialskole, mens folkeskoletiden for både Anna og Emma-Christine har været forbundet med store udfordringer, som f.eks. mobning, diagnoser og handicaps som ordblindhed og talblindhed, der ikke blev taget hånd om. Folkeskoletiden er derfor blevet én lang bekræftelse af, at de ”ikke dur til noget”:

”Jeg har altid været pænt dårlig i skolen. Jeg gik på en dårlig folkeskole og der blev jeg slet ikke set. Jeg har altid følt mig helt vildt dum, for det har jeg jo fået at vide hele min folkeskoletid. Men jeg har altid kunnet noget med mine hænder. Når jeg får et instrument i hånden, så sker der bare noget helt specielt. Det er dér, jeg er hjemme,” forklarer Anna, der både synger og spiller mere end 10 forskellige instrumenter og har en ambition om at lære at spille på alle instrumenter.

Der gik et lys op for mig

Det blev derfor også musikken, der blev nøglen til en uddannelse, for på FGU Vestegnens afdeling i Brøndby fandt Anna musik- og dramalinjen, der talte til hende. I starten var det musikken, der var hendes drivkraft. Men efter godt et år med dramaundervisning er hun blevet bidt af de muligheder, som teater og musik kan i kombination. Den vej, hun drømmer om at gå, ramte hende som et lyn, da hun var på tur med sin klasse for at se en teaterkoncert om CV Jørgensen på Aveny T:

”Da jeg så den teaterkoncert, gik der bare et lys op for mig: det er DET, jeg vil! De spillede på så mange forskellige instrumenter og deres kroppe var en del af fortællingen. Det var så inspirerende og smukt! Her på FGU Vestegnen har jeg fået øjnene op for alt det man kan med musik og drama, ting jeg ikke vidste før – og nu vil jeg bare vide det hele,” fortæller Anna.

Også Emma-Christine – eller EC, som hun kaldes – vil bruge sin kommende uddannelse til at udforske grænselandet for, hvad teater kan. Hun er nemlig bidt af cirkus, en passion hun har haft siden hun var helt lille og gik i cirkus med sin morfar. For hende har især trapezen været et frirum, hvor hun kunne slippe alle sine problemer:

”Jeg har en del diagnoser at slås med, og når man har fx ADHD som jeg, så er man meget i sit hoved. Men når jeg er i trapezen, er jeg ikke i mit hoved, jeg er ikke i mine problemer. Jeg er kun til stede i min krop og jeg kan mærke, hvordan hjertet banker helt ned i mine fødder. Jeg fuldstændig i kontrol,” fortæller hun.

EC glæder sig især til at få styrket de klassiske teaterfærdigheder, som f.eks. monologer, og håber samtidig at hendes nye uddannelsesvej kan føre til en verden indenfor spændingsfeltet mellem drama og cirkus.

”Men hvis det her teater fejler, så løber jeg afsted med et omrejsende cirkus,” griner hun.

Jeg har fundet min passion på FGU

Peter har spillet både teater og musik siden 0. klasse på en specialskole for unge med bl.a. udfordringer indenfor autismespektret. Men da han startede på FGU fik han øjnene op for en gren af musikken, som nu fylder meget i hans liv; nemlig dødsmetal. Med det ene ben i heavy metal-kulturen og det andet i teater, bliver det spændende at se, hvilket grænseland mellem de to kunstarter, han kommer til at udforske. Og han er ikke i tvivl om, at FGU Vestegnen har været med til at sende ham i rigtig retning:

 ”Jeg har mødt nogle af mine bedste venner her på FGU og blevet introduceret til dødmetal, som fylder rigtig meget i mit liv. Jeg har fundet min passion her. Jeg vil ikke garantere, at alle finder deres passion på FGU, men jeg ved, at rigtig mange har fundet den,” fortæller han.

Fælles for de tre unge talenter er, at de har formået at vende skolelede til skoleglæde i en grad, så de næsten ikke kan vente til sommerferien er slut og skal starte på Talent V-KG. De tre peger på, at nogle af de ting, der har gjort den store forskel for dem, er, at de har fået lov til at få tid og ro til at gøre tingene i deres eget tempo på FGU Vestegnen – og at de er blevet set og anerkendt for alt det, de kan:

”Prøv at se på Anna. Hun skal bare have et instrument i hånden, så kan hun finde ud af det,” siger Peter og fortsætter:

”Det beviser jo, at der er flere måder at være klog på. Hvis du beder en fisk om at svømme, så er den fucking dygtig, men hvis du beder den om at kravle op i et træ, så er den uduelig. Vi har alle tre fundet ud af, at bare fordi der var nogle ting, vi ikke kunne, så betød det ikke, at vi ikke kunne noget. Lad det være en besked til dem der læser med derude; der er steder hvor du kan blomstre og være dig selv.”