Forbrugerrådet Tænk holdt workshopdag om økonomi i Albertslund

Der var fuldt fokus på emnet privatøkonomi, da alle elever fra FGU Vestegnens Albertslund-afdeling var samlet til en fælles dag på Torvet

Tirsdag den 29. marts var alle elever fra FGU Vestegnen Albertslund samlet til en fælles dag om privatøkonomi. Her stillede Forbrugerrådet Tænk op med oplæg, workshops, gruppearbejde og reflektionsøvelser, der havde til formål at få eleverne til at tænke over forskellige aspekter af privatøkonomi, som f.eks. hvad det betyder, at man har nogen at tale med sin økonomi om, hvad ens mobilvaner kan betyde for ens økonomi og hvordan man undgår at blive ”snydt” af forskellige former for kviklån og afbetalingsordninger.

En dårlig økonomi kan være ødelæggende

Dårlig økonomi kan være skamfuldt og meget svært at tale om, selv blandt venner. En af forbrugerrådets øvelser var derfor at få eleverne til at sætte sig ind i en række forskellige personers perspektiver i en fiktiv vennegruppe, hvor den ene har økonomiske problemer. For hvad gør man, hvis man har en ven, der skylder mange penge væk og hvordan kan man bedst hjælpe og tale om problemerne? Eleverne var enige om, at det er vigtigt at lytte og have forståelse for ens venners forskellige økonomiske situationer og ikke presse andre til at bruge penge, som de måske ikke har.

Hverdags- og mobiløkonomi

En anden øvelse, som eleverne skulle igennem, var en refleksionsøvelse over de apps, de har på deres telefoner. Hvilke hjælper med at spare penge og hvilke hjælper med at dræne kontoen? Der er økonomi i rigtig mange af de aspekter af ens liv og det handler om at blive bevidst om, hvor man ikke helt er klar over, at der faktisk findes ”sorte huller”, som lydløst stikker snablen i ens pengekasse og suger til.

For oplægsholderen Malene Eskildsen fra Forbrugerrådet Tænk er det vigtigt, at de unge går fra oplægget med en større bevidsthed og nogle konkrete råd, som kan gøre det nemmere for dem at styre deres privatøkonomi:

– Der vi altid være en del af økonomi, som er lidt kedeligt, fortæller hun. – Men ved at tage udgangspunkt i de unges hverdag og vaner, så håber vi at kunne få dem til at tænke over, hvad forskellige økonomiske beslutninger kan betyde i deres liv, uden at vi bliver formanende og bedrevidende.

Forbrugerrådet Tænk er ved at udvikle undervisningsmateriale, der skal sætte privatøkonomi på dagsordenen rundt omkring i klasselokalerne – og FGU Vestegnens elevers input til de forskellige øvelser er en vigtig del af processen med at finpudse materialet.

Dagens program om privatøkonomi er en del af FGU-faget PASE, der står for Privatøkonomi, Arbejdspladslære, Samarbejdslære og Erhvervslære og dagen har givet rum til mange gode refleksioner og spørgsmål:

– Jeg synes dagen har været virkelig god, siger Damla Kirhan, der er AGU-elev i Albertslund. – Det her passer lige ind i mit liv, for jeg vil gerne have min egen lejlighed og så skal jeg jo få min økonomi til at hænge sammen. Jeg har allerede spurgt om hjælp til at forstå forskellige ting, det er rigtig godt, slutter hun.

Forbrugerrådet Tænks underside om gæld kan du finde forskellige artikler og gode råd om økonomi – og på deres underside PLUS PÅ KONTOEN kan du booke en tid til en personlig rådgivning om økonomi, ganske gratis.