Hvem bestemmer hvor mange penge, der skal bruges på cykelstier, børnehaver, ældremad og ungdomskultur. Hvordan kommer man i kommunalbestyrelsen og hvordan overbeviser man bedst vælgerne om at de skal stemme på éns parti?
Det lærte eleverne fra værkstederne Medier og grafik og Spildesign på FGU Vestegnen i et to ugers tværfagligt kommunalvalgsprojekt, som netop er afsluttet.
Forløbet begyndte med besøg fra en rigtig kommunalpolitiker, nemlig formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Albertslund Kommune, Hediye Temiz (Rad.), der fortalte eleverne om at blive kommunalpolitiker trods modstand fra familien.
Fiktive partier
Eleverne blev herefter sat i grupper, der hver især skulle præsentere et fiktivt parti, der – bevares – var inspireret af virkelige partier, men også en del karikeret. Et rødt/grønt parti, et blåt/liberalt parti, midterpartiet og et nationalpatriotisk parti. I grupperne besluttede eleverne hvad partiet skulle hedde og helt præcist stå for, og så var det ellers i gang med en benhård valgkamp om vælgernes gunst.
Der blev lavet valgvideoer, taget billeder til plakater, produceret kopper og printet nøgleringe i 3D-printer samt lavet badges og etiketter til vandflasker. Der blev lavet spil og quiz og trykt visitkort og flyers og til slut præsterede hver gruppe sit partiprogram og videoer foran vælgerne ved en mindre reception med boder og godter. Der blev talt om god og dårlig kommunikation og lavet budgetfordeling af kommunens penge.
Hvad mener I om FGU?
Det hele mundede ud i en afstemning med stemmesedler og valgbokse, men inden da ville afdelingsleder for FGU Albertslund, hvor eventet foregik, Anne Bach Pedersen, gerne kende partiernes holdning til FGU. De røde partier, mente det var godt for de unge, og at FGU skulle have flere penge, mens det liberale partis spidskandidat mente at det var decideret spild af tid, og at de unge hellere skulle have et rigtigt arbejde.
Det hele var selvfølgelig bare skuespil, men ikke desto mindre lærerigt for eleverne, der efter to ugers tværfagligt projekt med grafisk, spil, dansk og matematik også var glade for at komme tilbage til en normal hverdag.
Men på lærernes spørgsmål om de unge så vil stemme til kommunalvalget 16. november var svaret et klart rungende ja.