Værkstedsbutikken i Hvidovre blev før sommer kontaktet af en lille dansk startup med en sjov og bæredygtig opgave. Virksomheden ØNSK kaffe, der sælger økologisk og bæredygtigt produceret kaffe fra små nicaraguanske kaffebønder og kooperativer, ville gerne udnytte deres brugte kaffesække, som ellers bare bliver kasseret. De spurgte derfor værkstedsbutikken i Hvidovre, der normalt syr alt fra punge og tasker til hagesmække, babysengetøj og mundbind, om de ville lave nogle net til dem af brugte kaffesække, som de kunne sælge på deres hjemmeside. Værkstedsbutikken tog straks opgaven på sig.
Produktudvikling og virksomhedsbesøg
ØNSK kaffe ville gerne have en lille serie produkter lavet af deres brugte kaffesække, som de kunne sælge på deres hjemmeside. De bad derfor Værkstedsbutikken om at komme med ideer til flere produkter, som kunne laves ud af de karakteristiske lærredssække, og værkstedslærerne Thilde Cedrenius og Annette Cajus lagde straks opgaven ud til deres elever, så de i fællesskab kunne komme med gode produktforslag til ØNSK kaffe. Ideudviklingen tog udgangspunkt i ØNSK kaffes virksomhedsprofil og de brugte kaffe-lærredssække.
”Det er ikke alt, man kan lave af kaffesækkene på grund af deres grove tekstur”, fortæller værkstedslærer Thilde Cedrenius og forklarer, at lærredet, der bruges til kaffesække, er så groftvævet, at det ikke bliver behageligt at bruge til f.eks. puder eller forklæder. ”Sammen gik vi i tænkeboks og eleverne kom med mange gode forslag til produkter, vi kunne producere til dem.”
Værkstedsbutikken endte således med at præsentere ØNSK kaffe for yderligere tre produkter, som de kunne producere til dem; nemlig kaffehætter, grydelapper og punge.
Herefter gik turen til ØNSK kaffe. Efter gode snakke, prisforhandlinger og rundvisning i ØNSK kaffes produktionslokaler, blev parterne enige om, at Værkstedsbutikken skulle lave alle fire produkter. ØNSK kaffe bestilte i første omgang 75 net, 10 sæt grydelapper, 10 kaffehætter og 25 punge.
Storproduktion af kaffemerchandise
Herefter vendte eleverne tilbage til værkstedet med en klar opgave; nu gik den store produktion i gang. Værkstedet blev omdannet til en produktionslinje, hvor processerne blev delt op, så nogle elever klippede, nogle syede forskellige dele, og andre samlede herefter delene til et færdigt produkt.
”Vi havde en rigtig god proces, hvor vi stod sammen som hold og kæmpede for at nå vores daglige mål. F.eks. havde vi aftalt, at vi skulle nå 20 net per dag i en periode, og alle elever var vildt seje til at indgå i produktionslinjen og hjælpe til med at nå vores daglige mål,” fortæller Thilde Cedrenius.
I september måned kunne værkstedsholdet aflevere deres første store leverance til ØNSK kaffe, der nu har produkterne til salg på deres hjemmeside og rapporterer om fint salg. Værkstedsbutikken er allerede i dialog med ØNSK kaffe om flere produkter, og sammen planlægger de bl.a. at producere bøllehatte, der også skal sættes til salg i virksomhedens webshop.
International opmærksomhed
Samarbejdet om produktionen af bæredygtigt merchandise mellem ØNSK kaffe og FGU Vestegnens værkstedsbutik er så godt, at nyheden er nået helt til den Nicaraguanske Ambassade i Stockholm. Her finder man projektet så interessant, at de har planer om at tage ideen med til handelskammeret i Latinamerika for at få flere til at lave lignende projekter andre steder i verden.
Bæredygtighed i fokus
Produktionen af merchandise ud af brugte kaffesække for ØNSK kaffe er i god tråd med det fokus på bæredygtighed, som Værkstedsbutikken har til hverdag. Her upcycler de dagligt vintage stof til nye, fine varer. Stofferne er doneret fra forskellige sider, bl.a. har værkstedsbutikken fået en masse stof fra en af verdens største stoffabrikanter, KVADRAT, og også modtaget mange donationer fra private. I flere år har de eneste nyindkøbte materialer derfor være kantbånd, lynlåse og fyld, for de øvrige materialer, som værkstedet dagligt tryller om til nye produkter, er doneret og genbrug. Det sker også, som med ØNSK kaffe, at forskellige organisationer henvender sig og ønsker sig nogle produkter ud af gamle materialer. Bl.a. har værkstedsbutikken tidligere lavet net ud af hospitalslagner for et sygehus og tørklæder for en spejderklub.
Julemarkeder desværre corona-aflyst
Normalt er julesæsonen travl for Værkstedsbutikken, der plejer at stå på mange forskellige julemarkeder og sælge deres upcyclede produkter, såsom punge, babysengetøj, net, toilettasker, hårelastikker og meget andet. I år ser det dog desværre ud til, at julemarkeder ikke bliver til så meget, og Værkstedsbutikken er nødt til at blive hjemme i deres egne lokaler på Filmbyen 12 i Avedørelejren i Hvidovre og sælge hvad de kan der.
Du kan finde Værkstedsbutikkens merchandise af kaffesække på ØNSK kaffes hjemmeside her