Overraskelse i Ishøj: Uventet lam fredag aften

Fredag aften fik STU-elev Jonas Hansen sig lidt af et chok, da han var på sin sædvanlige aftentur ud på FGU Vestegnens gård i Ishøj for at fodre dyrene. Det viste sig nemlig, at der var et lille nyt liv på vej, da det drægtige får Dixie pludselig var begyndt at læmme.

Lam

Alt er roligt i Ishøj for tiden. FGU Vestegnens fem drægtige får har endnu et par uger tilbage, inden der kommer lam. Det troede både elever og lærere i hvert fald. End ikke det drægtige, brune får, Dixie, der efterhånden er en erfaren mor med to tidligere læmninger, havde vist tegn på at skulle læmme, da holdet af elever havde været på gården i Ishøj fredag formiddag for at fodre dyrene. Men måske netop fordi Dixie skulle være tredjegangsmor, gik tingene pludselig stærkt fredag aften.

STU-eleven Jonas Hansen var – som stort set hver aften – cyklet fra sit hjem i nærheden ud til FGU Vestegnens afdeling i Ishøj for at aftenfodre. Her så han, at Dixie var i gang med at læmme:

”Da jeg kom ind i stalden, kunne jeg se, at hovedet på lammet var på vej ud af Dixie. Jeg ringede derfor til min lærer Søren for at få ham til at komme derud,” fortæller Jonas Hansen.

Jonas Hansen på 19 år er en stor dyre- og naturelsker og er som en del af sit STU-forløb bl.a. i praktik på Ishøj Naturcenter, hvor han bl.a. også passer naturcentrets dyr. Han har en stor viden og et kæmpe engagement i forhold til dyrene.

Lærer på værkstedet Natur, Friluftsliv og Grønne områder, Søren Adler-Nissen, bliver normalt ikke ringet op af sine elever ved aftenstid, så da telefonen ringede kl. ca. 22 om aftenen, tænkte han, at det måtte være noget vigtigt:

”Jonas ringede til mig og fortalte, at der var et lam på vej, så jeg tog ud på gården, så hurtigt jeg kunne. Men da jeg ankom, var lammet allerede læmmet og Jonas havde sikret sig, at både mor og barn havde det godt. Jeg er stolt over, at han klarede den helt selv og at han tager så stort et ansvar for dyrenes velbefindende,” fortæller Søren Adler-Nissen.

Får har normalt ikke behov for assistance, når de læmmer, men da det er godt at holde øje med, hvordan får og lam har det under og efter en læmning, er det kotume på FGU Vestegnens gård i Ishøj, at eleverne inddeles i mindre grupper og får ”læmme-vagter”, hvor de skiftes til at tage ud og holde øje med de får, som er høj-drægtige. Dixie var dog lidt tidligt på den i forhold til de fire andre får på gården i Ishøj, som vil læmme indenfor de næste par uger, og det var derfor heldigt, at Jonas Hansen var på pletten til at sikre sig, at både får og lam havde det godt.

Herunder kan du se det endnu unavngivne lam og fåremor Dixie – og den stolte ”læmmehjælper” Jonas Hansen.