En omfattende vandskade under julens storme har efterladt køkkenet i Brøndby totalskadet. Derfor har FGU Vestegnens køkkenhold været svært udfordret i den seneste tid og det har været umuligt at nå deres egne ambitioner om at levere god frokost til de ca. 250 lærere, elever og vejledere på afdelingerne i Brøndby og Albertslund.
Nu er der heldigvis udsigt til bedre tider for de madinteresserede elever og deres to lærere Morten Haukaas og Nikolaj Holst. Køkkenet i Sundhedshuset i Albertslund, ca. 5 minutters gang fra FGU Vestegnens afdeling i Albertslund og 2 minutter fra Albertslund Station, er nemlig både nyt og særdeles veludstyret. Udover industrikøkkenets standardudstyr som fx kæmpe ovne, kølerum og kipsteger, er der også plads nok til at dedikere et helt rum til brødstation, hvor det er planen, at eleverne skal have lov til at nørde mange forskellige typer af brød og deje.
Sundhedshuset betyder grønne retter
Med de nye flotte og store faciliteter i Sundhedshuset, har køkkenholdet også valgt at fokusere på måltider, der både er fokuseret på at være nærende, grønne og bæredygtige – og frem til sommerferien kommer måltiderne til at være helt vegetariske.
”Vi vil lave retter, der har masser af grøntsager, masser af smag og som giver en god mæthedsfornemmelse, fortæller Morten Haukaas,” lærer på Mad, ernæring og bæredygtighed.
Det betyder fx masser af fokus på gode måltidssalater med fx bælgfrugter, linser eller frø, som fx quinoa. Her kan man også få opfyldt behovet for protein, som man ofte henter fra kød.
”Vi er spændte på, hvordan vores nye grønne indslag vil blive modtaget. Og vi håber, at lærere og elever i Albertslund og Brøndby kan få nogle gode snakke om nogle af de dilemmaer, der kan være i at vælge det grønne til i den grad, som vi har valgt at gøre.”
Masser af dilemmaer i det grønne køkken
I køkkenet har Morten og Nikolai og deres hold af elever mange gode snakke om netop det grønne tilvalg, og konsekvenser det har. I første omgang er kød jo både dyrt og klimabelastende, så der er mange gode grunde til at fravælge det. Men for et ambitiøst køkken, der selvfølgelig gerne vil lave velsmagende mad, melder der sig nogle kulinariske udfordringer, hvor man skal overveje, hvordan man kan lave vegetarisk mad, som selv inkarnerede kødspisere vil elske.
Andre dilemmaer, som køkkenholdet diskuterer, kan fx være, at når man sparer penge på det dyre kød, hvor vil man så i stedet bruge flere penge? Hvad betyder det for et køkkens økonomi, at man prioriterer økologi, når konventionelt dyrkede grøntsager i nogle tilfælde koster meget mindre? Er det altid bedst at købe økologiske grøntsager? Hvad hvis grøntsagerne ikke er i sæson her eller i nærheden af Danmark og som konsekvens er fragtet langvejs fra? Mange af spørgsmålene har ikke et entydigt svar og man må forholde sig til rigtig mange forskellige faktorer.
Caféen åbner – på sigt – for alle om fredagen
I Sundhedshuset findes også en café med espressomaskine, kølemontre til kager og paninigrill, der står klar til at kunne skabe lækkerier til at lange over disken til cafégæster. Køkkenholdet har planer om, at de hver fredag fra ca. april måned vil holde åbent for offentligheden hver fredag.
”Vi har savnet at kunnet lave mad til elever og lærere i både Brøndby og Albertslund og nu har vi igen fået mulighed for det – og endda også at kunne prøve at lave café for de mange forbipasserende ved Sundhedshuset. Vi glæder os så meget til at komme i gang og er så glade for, at vi fik mulighed for at komme herned,” slutter Nikolaj Holst, lærer på Mad, ernæring og bæredygtighed.