7 ud af 10 FGU-elever er i uddannelse eller job 1 år efter gennemført FGU-forløb

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er klar med en analyse, der fastslår at FGU hjælper unge godt videre i uddannelse eller arbejde.

AEs udtalelse om analyse 2025

Ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser FGU-unges succes
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har præsenteret en ny analyse med fokus på FGU-elevers videre færd efter FGU. Af analysen fremgår det at 2 ud af 3 elever gennemfører FGU og af de elever er 7 ud af 10 begyndt på ungdomsuddannelse eller beskæftigelse ét år efter gennemført FGU-forløb. Sammenligner man med alle FGU-forløb, både de gennemførte og de afbrudte, er 56% i job eller uddannelse ét år efter FGU.

Gode overgange mellem FGU og ungdomsuddannelser
Erhvervsuddannelserne er eftertragtede blandt de unge, der fortsætter på uddannelse efter gennemført FGU-forløb. Det er hele 64% af de unge, der fortsætter på uddannelse efter gennemført FGU-forløb, der fortsætter på en erhvervsuddannelse. Disse tal indikerer også vigtigheden af oprettelsen af den nye ungdomsuddannelse EPX og at FGU skal tilbyde prøver, der er adgangsgivende på EPX.

“FGU skal medvirke til at indfri målsætningen om, at mindst 90 % af de 25-årige skal gennemføre en ungdomsuddannelse, og at andelen uden tilknytning til uddannelse eller arbejdsmarkedet skal halveres.” (www.ae.dk). Med udgangspunkt i de nyeste tal, kan man argumentere for at vi er godt på vej i FGU-verden.

FGU-elevers gennemsnitsalder bekræfter behov for FGU-retskrav
“Hver ottende elev i 9. klasse består ikke dansk og matematik 8 og har dermed ikke retskrav til FGU som det er i dag – selvom de er i målgruppen.” (www.ae.dk). Derfor giver det god mening, at der i den nye uddannelsesaftale, der blev indgået den 18. februar 2025, vil blive indført retskrav på FGU. Dog træder retskravet potentielt først i kraft i 2030. AE’s data viser, at 67% af FGU-elever er under 18 år, og når det sammenlignes med tallene fra 2020, hvor 43% af eleverne var under 18 år, viser det at FGU-elevers gennemsnitsalder er faldet.  Ved at indføre retskravet til FGU nu, vil unge der ikke består folkeskolens afgangseksamen være garanteret adgang til FGU-forløb, og dermed vil FGU få mulighed for at hjælpe unge til at få 9. klasses afgangseksamen og derfra komme gode videre på ungdomsuddannelse eller i job.

Læs hele AE’s analyse – klik her.