6 elever fra FGU Vestegnen på Eramus+-tur i Portugal

En uges tur til Braganza i Portugal gav 6 elever viden og venner på tværs af landegrænser

I november 2023 tog 6 elever og 2 lærere fra FGU Vestegnen på den sidste tur i regi af Eramus+-projektet “The EUnique side”. Det betød både store oplevelser, strabadser og nye venner – og her kan du læse om den oplevelsesrige Erasmus+tur.

Endelig afsted – og endelig fremme

Søndag d. 19. november 2023 om morgenen drog de 6 elever og 2 lærere fra Københavns lufthavn med kurs mod byen Braganza i Portugal. Rejsen varede over 13 timer, og bød på både flere lufthavne og ikke mindst på en lang bustur der bragte os på tværs af Portugal og højt op i landskabet.

Fra mandag stod den på undervisning og praktiske øvelser sammen med elever og lærere på de andre samarbejdsskoler fra Rumænien, Kroatien og Portugal. Undervisningen foregik på den lokale portugisiske samarbejdsskole Agrupamento de Escolas Miguel Torga.

Ugens spændende aktiviteter

Vi havde hjemmefra digitalt designet to forskellige t-shirtlogoer og fået vores t-shirts trykt for at tage dem med til Portugal. Derudover havde vi forberedt os på at kunne vise og instruere en traditionel dansk spilaktivitet – vi havde selvfølgelig valgt rundbold som det danske indslag, og det fik vi meget morskab ud af. Ugen med forskellig undervisning, gruppeøvelser og aktiviteter bød bl.a. på:

  • Traditionelle portugisiske konkurrencer og traditionel rumænsk folkedans
  • Digital dannelse og misinformation, hvor vi i grupper på tværs af landene bl.a. skulle kreere vores egne falske og opdigtede nyheder
  • Digitale kogebøger med udgangspunkt i vores forskellige landes klassiske retter
  • Interaktiv historiefortælling ved hjælp af digitale kodningsredskaber
  • Fotosafari i Braganza med fokus på at tage endnu bedre fotos af enten byens monumenter, religiøse elementer eller områdets natur
  • Besøg og rundvisning på det lokale kulturhistoriske museum

Sammenhold på kryds og tværs

Udover at være sammen med elever og lærere fra de andre udenlandske skoler til undervisningen i dagtimerne, var vi så heldige, at vi alle var indkvarteret på det samme lille hotel midt i Braganza-by. Det betød, at vi også om eftermiddagen og om aftenen havde mulighed for at være sammen med eleverne fra de andre lande, og det gav nye bekendtskaber og anderledes oplevelser med i vores oplevelsesrygsække.

Efter en længere hjemrejse (med bl.a. en overnatning i byen Porto), var det et hold glade og trætte elever og lærere fra FGU Vestegnen, der nåede Københavns lufthavn lørdag aften.

Erasmus+-projektet “The EUnique side”

FGU Vestegnen er samarbejdspartner i Erasmus + projektet ”The EUnique Side”, der har fokus på at styrke elever og læreres digitale og sproglige kompetencer, men det er også et projekt med stor fokus på, at projektets aktiviteter skal fremme social inklusion og rumme mangfoldighed blandt elever og lærere – på tværs af kulturelle og sproglige barrierer. Projekt The EUnique Side har været i gang siden foråret 2022 med bl.a. lærertræningsaktiviteter for de danske og internationale projektlærere i maj 2022, samt en uges rejse til Split, Kroatien for elever og lærere i april 2023.

De samarbejdende skoler i projektet er:

Kroatien: Obrtnicka skola
Rumænien: Colegiul National Decebel
Portugal: Agrupamento de Escolas Miguel Torga, Braganza
Danmark: FGU Vestegnen

Tidligere i projekt The EUnique Side har også skolen Karlisu Sosyal Bilimler Lisesi, i Hatay i Tyrkiet været samarbejdspartner. Men grundet det omfattende jordskælv i februar 2023, har skolen desværre været nødt til at trække sig fra projektet.