Smed
AFDELING : Albertslund Glostrup
FAGTEMA : Byg, bolig og anlæg

På smedeværkstedet undervises i brug af værktøjer, materialelære og sikkerhedsregler. Eleverne inddrages i videst muligt omfang i de forskellige processer i forbindelse med produktionen: møder med kunder, arbejdstegning, materialevalg, beregning af materialeforbrug, prisberegning, fremstilling og levering.
Teoretisk undervisning i tegning og beregning inddrages i en naturlig sammenhæng med produktionen.

Undervisningen er først og fremmest praktisk baseret, med hovedvægt på produktionen. Eleverne samarbejder om produktionerne, så de mere erfarne deltagere videregiver deres kunnen til nye deltagere.

Værkstedets dagligdag og rytme

Den mest almindelige gruppestørrelse på en håndværksarbejdsplads er makkerpar. Sådan arbejder vi også typisk på smedværkstedet. Vi starter dagen med et morgenmøde hvor opgaverne gennemgås og fordeles, hvor langt er vi nået, hvor meget mangler, skal der hentes materialer og så videre. Derefter går vi på værkstedet og tager fat på produktionen.

Da vi har en autentisk produktion med reelle kunder, er en vigtig del vores kvalitetskontrollen.

Værkstedets sociale liv

Smedeværkstedet har naturligt et højt lydniveau, så der bliver talt højt, men ikke nødvendigvis med høj stemmeføring. Vi har flere principper f.eks. du behøver ikke at være ven med alle, men du skal respektere alle og være et ordentligt menneske; eller kun den der laver noget kan lave fejl og den der laver meget, laver mange fejl

Værkstedets produktioner og værktøjer

Man lærer hurtigt at svejse og man skal også gennemføre et sikkerhedskursus omkring svejsning og skæring (§17). Så snart man kan begå sig med svejseværket får man uddelegeret opgaverne, som kan strække sig fra fremstilling af grill over renovering af låger til udskiftning af håndvaske eller hjulskift på skolens biler. Alt arbejdet foregår med de mest almindelige maskiner fra smedens verden

Se billeder fra værkstedet

Mød værkstedets lærer

Villum Christensen
vichr@fguvestegnen.dk
Telefon: 29 68 54 26

Villum har undervist på teknisk skole og på produktionsskole gennem mere end 20 år. Han er udlært som industriel rørsmed, og har været i de sorte fag i mere end 30 år. Han har også en 8-årig erfaring som rutebilchauffør.

Han har altid siden sine spejder-dage beskæftiget sig med børn og unge i forskellige sammenhænge og er aktiv i udendørs aktiviteter, kano/kajak, klatring, ski mm og er bl.a. autoriseret sportsklatreinstruktør

Videre uddannelse og job

fpv
Uddannelse efter Smed

Man vil typisk gennemføre en grunduddannelse på en teknisk skole og siden finde en praktikplads hvor man kan afslutte uddannelsen.

fpv
Smed

Indenfor håndværksfagene er det ikke svært hverken at få læreplads eller job bagefter