Køkken, café & kantine

mad på spækbræt

FGU Vestegnen tilbyder værksteder, der handler om mad på alle fire afdelinger. Læs mere her:

Kanelsnegl med en kop kaffe

Café & køkken, Hvidovre

På café og køkkenlinjen i Hvidovre har vi både kantine og café, hvor vi dagligt serverer vi mad til afdelingens ca. 150 elever og lærere. Samtidig har vi vores hyggelige café Bataillionen, som har åben hver torsdag aften, hvor mange fra lokalområdet nyder at komme og spise. Hos os får du derfor rig mulighed for at afprøve, hvordan der er at arbejde som både tjener, barista og kok, og vi arbejder med at udvikle dine sociale, faglige og personlige kompetencer igennem fællesskabet.

Værkstedets dagligdag og rytme
Vi mødes hver morgen kl. 8.00 og spiser morgenmad sammen. Derefter samles vi i køkkenet, omklædte med ren uniform og sikkerhedssko, som reglerne kræver. Mandag og tirsdag laver vi frokost til alle elever og lærere på afdelingen. Vi laver altid en varm ret og salat, og en gang om ugen laver vi en fiskeret. Om onsdagen har vi helhedsorienteret undervisning, som fx dansk, matematik eller PASE, hvor vi behandler emner som sundhed, hygiejne og menuplanlægning.

Torsdag har vi aftenåben, hvor vi passer Café Bataillionen. Her præsenterer vi lokalområdet for nye retter og mad fra alverdens lande. Det giver os et flow i madkulturen og mulighed for at afprøve forskellige køkkentekniske metoder. Fredag er undervisningsdag, som vi i ny og næ bruger som oprydningsdag i køkkenet eller på at tage på en tur ud af huset.

Værkstedets sociale liv
På café og køkken er der plads til alle; både dem som kan lave mad og dem, der gerne vil lære det. Vi arbejder med vores sanser, så vi dufter, smager, føler og ser, hvordan råvarerne bliver til lækre menuer. For os er det vigtigt at vi respekterer og tolererer hinandens forskelligheder og ser dem som en styrke. Vi bestræber os på at have en god omgangstone, med plads til humor og et glimt i øjet. Herigennem styrker vi fællesskabet, vores evne til at samarbejde og vores ansvarsfølelse overfor vores deadlines. Igennem vores håndværk og samarbejdsvilje udtrykker vi kreativitet og skaber mad, der synger til sanserne og smager fantastisk.
Skål med suppe

Køkken & kantine, Brøndby

Køkken og kantine er et arbejdende fællesskab, hvor alle har det samme mål for dagen: At producere og anrette lækker mad til alle skolens elever og lærere. Det er ikke væsentligt, om du kan lave mad, når du træder ind ad døren. Det skal du nok lære, inden du skal videre herfra. På dette værksted arbejder vi kreativt med smag, æstetik, sæsonvarer og madkultur. Du vil få en fornemmelse for at komponere et måltid som både er velsmagende, har æstetisk kvalitet og er ernæringsmæssigt sundt og alsidigt – og du vil få et indblik i at arbejde i køkkenbranchen. Vi laver fx også maden til flere store årlige arrangementer, som vi planlægger i samarbejde med skolens andre værksteder.

Værkstedets dagligdag og rytme
Vi starter hver morgen med morgenmad og møde. Her gennemgår og fordeler vi dagens opgaver og du kan som elev selv byde ind på, hvilke opgaver du gerne vil lave i dag.

Mandag, tirsdag og torsdag står vi for at producere frokost til alle elever og lærere i Brøndby. Her laver vi en varm ret, forskellige salater, en vegetarret og brød. I vores køkken er vi især fokuseret på økologi og bæredygtighed. Om onsdagen arbejder vi med vores portfolio. Om fredagen har vi almenundervisning, hvor vi f.eks. har dansk, matematik og PASE og vi gennemgår forskellige emner med relevans for os, der arbejder i et køkken, f.eks. hygiejne og håndtering og opbevaring af madvarer.

Værkstedets sociale liv
Det arbejdende fællesskab, der findes i et køkken, har en særlig evne til at binde alle typer mennesker sammen. Vi er afhængige af hinanden og alle har deres unikke plads i fællesskabet. Vi arbejder tæt sammen og evnen til samarbejde med alle typer mennesker er en kæmpe styrke, som du kommer til at tage med herfra. Det tætte samarbejde også betyder også, at vi hurtigt føler os trygge og danner venskaber, som vi måske ikke havde fundet andre steder. Vi holder en god tone og taler respektfuldt til hinanden. Vi bestræber os på, at køkkenet er et professionelt miljø og vi taler ordentligt til hinanden, hjælper hinanden og løfter opgaverne i fællesskab. Vi arbejder hårdt, men vi har det sjovt og synger gerne højt for at komme godt igennem opvasken.
En masse forskellige grove grøntsager

Mad og kultur, Ishøj

Mad og kultur i Ishøj er du med til at lave velsmagende og lækre måltider, som vi anretter professionelt og serverer for elever, lærere og fællessekretariatet i Ishøj. Derudover laver vi maden til events i Ishøj, f.eks. bestyrelsesmøder og strategidage, hvor vi prøver kræfter med at lave catering. Hos møder du alle aspekter af at arbejde i et køkken og du får mulighed for at udvikle dine personlige, sociale og faglige færdigheder. Du vil opleve at din selvtillid øges, når mange glade mennesker siger tak for velsmagende mad og din ansvarlighed trænes, når du får ansvar for at deadlines skal overholdes, så vi kan servere mad til tiden. Her får du kendskab til og færdigheder indenfor bagning, det kolde og det varme køkken, behandling af råvarer, indkøb, ernæring, madplaner, hygiejne mv.

Værkstedets dagligdag og rytme
Hver dag starter vi med en morgenbriefing, hvor vi gennemgår og fordeler dagens opgaver. Eleverne arbejder enten sammen i små teams eller individuelt, alt efter opgavetypen.

Som elev instrueres du i, hvordan de tildelte opgaver skal løses, og du får opskrifter eller manualer, som kan støtte dig i at udføre opgaven. Køkkenlæreren guider dig selvfølgelig, indtil du opnår et niveau, hvor du er i stand til at kunne løfte opgaven selvstændigt. Det kan også være en af dine mere erfarne holdkammerater, som hjælper dig, når du er helt ny og skal lære en masse nyt.

Vi står dagligt for morgenmaden, som vi gør klar og derefter skal vi i gang med at producere dagens måltid alt afhængig af sæson og forskellige tilberedningsteknikker.

Værkstedets sociale liv
Mad og kultur er et rart værksted at være på, hvor vi har en hyggelig og kammeratlig tone, også selvom vi indimellem har travlt og skal nå deadlines. Vi hjælper hinanden og lærer af hinanden – også når tingene er svære.